Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Aspekty elektromobility v podmínkách evropského trhu
Sedláček, Tomáš
Bakalářská práce se zabývá problematikou elektromobilů v Evropě. Bližší pozornost byla v rámci praktické části zaměřena na míru využívání elektromobilů v porovnání s vozy se spalovacími motory. Dále se práce zaměřuje na problematiku vývoje infrastruktury dobíjecích bodů spolu s množstvím nově registrovaných elektromobilů. Opomenut nebyl ani cenový vývoj konkrétních vozidel v souvislosti s poptávkou po těchto vozidlech. Závěrem jsou vytyčeny návrhy, které mohou vést k zvýšení míry dostupnosti a využívání vozidel na elektrický pohon.
Postavení znalce v mezinárodním soukromoprávním kontextu
Eichinger, Lukáš ; Pauknerová, Monika (vedoucí práce) ; Pfeiffer, Magdalena (oponent)
Shrneme-li poznatky z uvedené rigorózní práce, pak může konstatovat, že současná evropská legislativa neupravuje jednotně oblast znalectví. V České republice je činnost znalce upravena v zákoně o znalcích a tlumočnících ve znění prováděcí vyhlášky ministerstva spravedlnosti k provedení zákona o znalcích a tlumočnících a Organizačního pokynu ministra spravedlnosti, jímž se upravuje postup při vyřizování žádostí o zápis do seznamu ústavů kvalifikovaných pro znaleckou činnost. Českou právní úpravu činnosti znalce v mezinárodním právu soukromém obsahuje zejména zákon o mezinárodním právu soukromém a jednotlivé smlouvy o právní pomoci, kterými je Česká republika vázána. Úprava mezinárodní a Evropské unie pro oblast znalců je zakotvena zejména v Úmluvě o provádění důkazů v cizině ve věcech občanských a obchodních, nařízení o spolupráci soudů členských států při dokazování v občanských a obchodních věcech, Smlouvě o fungování Evropské unie, směrnici Evropského parlamentu a Rady o koordinaci postupů při zadávání veřejných zakázek na stavební práce, dodávky a služby, směrnici Evropského parlamentu a Rady o uznávání odborných kvalifikací a směrnici Evropského parlamentu a Rady o službách na vnitřním trhu. Haagská úmluva o důkazech umožňuje dožádání jednoho signatářského státu, který požaduje důkazy, jinému...
Nové šlechtitelské techniky u kulturních rostlin
Brousková, Mariana ; Opatrný, Zdeněk (vedoucí práce) ; Cvrčková, Fatima (oponent)
V současné době, kdy neustále roste lidská populace a tím i poptávka po objemu a kvalitě potravy, se vyvíjí snaha o zlepšování technologií využívaných k fungování dnešního zemědělství. Jedním z hlavních pilířů zemědělství je současné spektrum kulturních rostlin, které jsou lidem k dispozici. Toto spektrum je klasickým šlechtěním po staletí obohacováno o nové kultivary plodin či o plodiny zcela nové a od konce minulého století navíc rozšiřováno o geneticky modifikované plodiny. S nimi ale přišla nedůvěřivost společnosti a snaha legislativně geneticky modifikované rostliny ošetřit a omezit jejich využití. Mimo jiné i z těchto důvodů byly hledány účinné a společensky přijatelné alternativy k standardním GM technikám. Zásadní přínos v tomto ohledu nabízí soubor metod zahrnovaných pod název "Nové šlechtitelské techniky" - New Breeding Techniques - NBTs. Tato práce je shrnuje a vysvětluje základní principy jejich fungování.
Úpadek členů skupiny společností
HOŠKOVÁ, Tereza
Cílem bakalářské práce je analýza nově přijatého evropského nařízení č. 2015/848 ze dne 20. května 2015 o insolvenčním řízení (dále jen "Nařízení"), které nabude účinnosti v červnu roku 2017, zejména pak analýza části Nařízení týkající se přeshraničního úpadku členů skupiny společností. Teoretická část práce nejprve obecně pojednává o mezinárodním právu soukromém a okolnostech přijetí Nařízení. Práce též analyzuje důvody přijetí nové právní úpravy přeshraničního úpadku, jakož i rozšíření o oblast nadnárodního úpadku členů skupiny společností. Praktická část pak sestává se simulace přeshraničního úpadkového řízení členů skupiny společností a vzorových dokumentů, které mohou posloužit insolvenčním soudcům i správcům, kteří budou případy přeshraniční insolvence členů skupiny společností řešit v praxi.
Strategická obchodní politika v obranném a bezpečnostním průmyslu
Neumannová, Pavla ; Žamberský, Pavel (vedoucí práce) ; Jiránková, Martina (oponent)
Diplomová práce se věnuje netradičnímu, ale v současné bezpečnostní situaci velmi aktuálnímu tématu, a totiž zbrojnímu průmyslu a jeho podpoře. Práce propojuje teoretický koncept strategické obchodní politiky, tak jak ji definoval především P. Krugman a J. Brander, s jejím praktičtějším pojetím a její aplikací v obranném a bezpečnostním průmyslu. První kapitola práce se věnuje strategické obchodní politice jako takové a vysvětluje ji na známém modelu dvou soupeřících firem (Brander-Spencer analýza). Tématem druhé kapitoly jsou strategická průmyslová odvětví a jejím výstupem odpověď na otázku, zda obranný a bezpečnostní průmysl strategickým odvětvím je, nebo nikoliv. Třetí kapitola analyzuje možnosti podpory tohoto průmyslu a srovnává přístupy různých členských států Evropské unie. A konečně poslední kapitola se zabývá řešením tohoto problému. Hlavními přínosy práce jsou nový pohled a nové uchopení konceptu strategické obchodní politiky, analýza významu obranného a bezpečnostního průmyslu a možností jeho podpory, v neposlední řadě také vydání praktických doporučení firmám a Ministerstvu obrany, jak se efektivně bránit proti zahraniční konkurenci a jak český obranný a bezpečnostní průmysl podpořit.
Legislativní požadavky na kvalitu mléka v ČR
Škvorová, Kamila ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Michlová, Tereza (oponent)
Cílem bakalářské práce bylo podat ucelený literární přehled zabývající se legislativními opatřeními prvovýroby mléka z hlediska prodeje mléka a jeho uschování. Využita byla nejaktuálnější česká a evropská legislativa. Tyto zdroje byly doplněny tématicky vyhovujícími vědeckými a odbornými publikacemi. Mléko je již od středověku primární a vyhledávanou potravinou, kterou lidé každodenně konzumovali. Spolu s mléčnými výrobky si mléko zasloužilo popularitu zejména díky svému bohatému složení a výživovým a zdravotním vlastnostem. Mezi hlavní složky mléka patří voda, laktóza, tuk, bílkoviny a minerální látky. Mléko však také může obsahovat cizorodé látky organického i anorganického původu a nežádoucí mikroflóru. Mikroorganismy jsou pro člověka zvlášť nebezpečné a jsou považovány za hlavní zdroj nemocí z potravin. K odstranění nežádoucí mikroflóry, prodloužení trvanlivosti a zajištění zdravotní nezávadnosti je využíváno tepelného ošetření, mezi které patří pasterizace a ošetření velmi vysokou teplotou (UHT). Tato ošetření musí být prováděna dle stanovených požadavků a specifikací. Pokud si spotřebitel zakoupí mléčný produkt v České republice, zajistí si tak i jeho kvalitu. Všechny živočišné výrobky, včetně výrobků importovaných na český trh, jsou povinně opatřeny veterinární oválnou značkou, která zajišťuje zdravotní nezávadnost. Jakost mléka ovlivňuje řada faktorů, většina z nich spolu úzce souvisí, a proto nelze vždy jednoduše zjistit konkrétní příčinu možného snížení standardů kvality. Již při výrobním procesu je kladen důraz na prevenci v oblasti kvality a zdravotní nezávadnosti. Bezpečnost je zaručena pomocí systému stanovení kritických kontrolních bodů HACCP, který je v ČR i EU ze zákona povinný. Mezi nepovinné patří systém ISO. Většina podniků s dobrou pověstí má zavedeny oba tyto systémy. Současná aplikace HACCP a ISO norem zaručuje záruku pro celkové zabezpečení kvality a zdravotní nezávadnosti produktů. Toto spojení bývá označováno jako systém TQM. Hlavními ukazateli kvality syrového mléka jsou celkový počet mezofilních mikroorganismů, počet somatických buněk, obsah tuku, obsah hrubých bílkovin, rezidua inhibičních látek, průměrná velikost stáda a počet kusů chovaných dojnic. V mléce se nesmí nacházet žádné konzervační ani stabilizační látky. Splnění požadavků a kritérii jakosti se ověřuje na vhodném počtu vzorků, které jsou odebírány, v podnicích produkujících mléko, náhodnými kontrolami. Základní kritéria kvality syrového mléka, která musí provozovatelé potravinářských podniků zajistit, jsou: Obsah mikroorganismů v 1 ml při teplotě 30 °C musí být < 100 000. Zjistí se průměrem hodnot za dva měsíce při odběru alespoň dvou vzorků měsíčně. Obsah somatických buněk v 1 ml při teplotě 30 °C musí být < 400 000. Zjistí se pomocí klouzavého geometrického průměru za období tří měsíců, každý měsíc se vyhodnotí alespoň jeden vzorek. Bezprostředně před zpracováním musí mléko obsahovat v 1 ml < 300 000 mikroorganismů při teplotě 30 °C. Ve zpracovaném mléce, které se používá pro výrobu dalších mléčných produktů, nesmí být obsah mikroorganismů v 1 ml > 100 000 při teplotě 30°C.
Transparentnost veřejných zakázek
JANÁČIK, Rastislav
Po formální stránce je práce členěna na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy vztahující se k zákonu o veřejných zakázkách. Dále jsou zde rozebrány základní principy týkající se standardů transparentnosti veřejných zakázek, jak je definuje OECD, jakožto instituce, která má v této oblasti největší renomé. Rovněž jsou zde blíže specifikovány dvě evropské směrnice o zadávání veřejných zakázek jako součást evropské legislativy. Následně je tady popsán stav v České republice z hlediska transparentnosti veřejných zakázek a také obecná korupční rizika společně s relevantními informacemi v jednotlivých fázích procesu veřejné zakázky. Praktická část se zaměřuje na vybrané příklady z praxe, které se týkají netransparentních veřejných zakázek a jež zároveň objasňují v čem byl porušen zákon. Praktická část rovněž obsahuje statistický přehled o veřejných zakázkách v České republice a přehled o veřejné dostupnosti informací o veřejných zakázkách ve vybraných zemí OECD. Zároveň je v této části práce porovnání zákonných opatření v České republice s principy transparentnosti veřejných zakázek, jak je definuje OECD a současně jsou zde navrženy možné změny směřující k vyšší transparentnosti veřejných zakázek v České republice.
Informační společnost v Evropské unii
Šusteková, Eva ; Abrhám, Josef (vedoucí práce) ; Lechner, Tomáš (oponent)
Na téma rozvoje informační společnosti v Evropě s důrazem na činnosti prováděné Evropskou unií. Zmínka o vzniku a vývoji pojetí informační společnosti a hospodářských dopadech informačních a komunikačních technologií. Přehled politik a strategií na podporu rozvoje infornační společnosti prováděných Evropskou unií v letech 2000-2010. Poznámka o přípravách strategického rámce pro informační společnost 2011-2015. Finanční podpůrné programy společenství na rozpočtové období 2007-2013. Evropské komise a Generální ředitelství pro informační společnost a média - administrativní stránka přípravy strategií a podpora prováděných politik. Souhrn statistických dat o informační společnosti. Seznam evropské legislativy na podporu zvýšení využití informačních a komunikačních technologií.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.